Verbouwen

Heb jij een leuke woning op het oog, maar moet er wel nog het een en ander aan verbouwd worden? Of woon je al een tijdje in jouw huidige woning en heb je toch andere woonwensen? Je kunt natuurlijk de verbouwing uit eigen geld betalen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om de verbouwingskosten, of een gedeelte daarvan, op te nemen in je hypotheek?

Verbouwing meefinancieren in je hypotheek?

Als je jouw woning wilt verbouwen of verduurzamen en je wilt dit meenemen in je hypotheek, dan wordt jouw maximale hypotheek gebaseerd op de woningwaarde na de verbouwing. Houd er rekening mee dat het geld dat je investeert bij de verbouwing vaak niet gelijk staat aan de waardestijging van je woning. Je ziet vaak iets meer dan de helft van het geïnvesteerde geld terug in waardevermeerdering van het huis. Hierdoor kan je niet alle verbouwkosten meenemen in je hypotheek

Niet verhuizen, wel verbouwen?

Is verhuizen voor jou geen optie, maar wil je graag het gevoel hebben dat je een nieuw huis hebt? Dan kan je door een uitbouw of nieuwe keuken jouw woning weer als nieuw laten aanvoelen. Je kunt ervoor kiezen om de woning te laten verbouwen met opgebouwd spaargeld. Maar een verbouwing kun je vaak ook realiseren door je hypotheek te verhogen. Let op, als je de hypotheek wilt verhogen dan kan je mogelijk tegen extra kosten aanlopen. Denk hierbij aan een nieuwe hypotheekakte, eventuele advieskosten en natuurlijk het nieuwe maandbedrag omdat het hypotheekbedrag hoger is. Vraag bij jouw adviseur na wat voor jou de meest gunstige optie is.

Als je jouw woning wilt verbouwen dan heb je ook een nieuw taxatierapport nodig. Met dit taxatierapport toon je aan wat jouw woning waard wordt na de verbouwing (marktwaarde). Dit is het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Jouw huis beter isoleren?

Wil jij jouw woning verbouwen en je huis gelijk een stuk energiezuiniger maken? Dan mag je meer lenen dan de volledige marktwaarde van de woning. Bij Vrij Leven Hypotheek mag je tot 106% lenen van de marktwaarde van je woning, mits je dit gebruikt voor energiebesparende voorzieningen. Denk hierbij aan gevelisolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. Bespreek met jouw adviseur de mogelijkheden.

Meer info

De verbouwing

  • Hoe regel ik een bouwdepot bij Vrij Leven?

    • Door middel van een verbouwplan laat jouw adviseur ons weten hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor de verbouwing. Dit kan een plan zijn dat jij zelf hebt opgesteld, maar ook een offerte van de aannemer. Hiermee ga je naar jouw adviseur, die vervolgens een offerte bij ons aanvraagt om het geld te lenen voor de verbouwing.
    • Na de aanvraag van jouw adviseur voor jouw verbouwing, sturen wij je een offerte. Heb jij vervolgens de offerte geaccepteerd en zijn alle stukken door ons goedgekeurd? Dan zetten wij het geld voor de verbouwing op een aparte rekening voor je klaar. Dit noem je ook wel een bouwdepot.
    • Via Mijn Hypotrust kun je vervolgens geld opnemen om jouw verbouwing te bekostigen. Let wel op dat je uit het bouwdepot alleen de rekeningen kunt betalen die je hebt opgenomen in je verbouwplan. Dit toon je aan door middel van rekeningen of bonnetjes.
    • Bij de Vrij Leven Hypotheek is een bouwdepot minimaal 9 maanden en maximaal enkele jaren geldig. Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Deze wordt verrekend met de hypotheekrente die met jou is afgesproken. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.Door middel van een verbouwplan laat jouw adviseur ons weten hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor de verbouwing. Dit kan een plan zijn dat jij zelf hebt opgesteld, maar ook een offerte van de aannemer. Hiermee ga je naar jouw adviseur, die vervolgens een offerte bij ons aanvraagt om het geld te lenen voor de verbouwing.

      Accepteer je onze offerte en zijn alle stukken door ons goedgekeurd? Dan kan de hypotheek afgesloten worden en zetten wij het geld voor de verbouwing op een aparte rekening voor je klaar. Deze aparte rekening noemen we een bouwdepot.

      Via Mijn Hypotrust kun je vervolgens geld opnemen om rekeningen voor jouw te betalen. Dit toon je aan door middel van rekeningen of bonnetjes. Let wel op dat je uit het bouwdepot alleen de rekeningen kunt betalen die je hebt opgenomen in je verbouwplan.

      Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Deze wordt verrekend met de hypotheekrente die met jou is afgesproken. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

      Een bouwdepot is bij de Vrij Leven Hypotheek een aantal maanden geldig, afhankelijk van het soort verbouwing dat je doet. De geldigheid is:

      • Verbouwing: negen maanden
      • Energie bespaarbudget: 18 maanden

      De geldigheid van het bouwdepot kun je verlengen met zes maanden. Let er wel op dat bij het verlengen van de geldigheid, dus na de hierboven genoemde oorspronkelijke geldigheid, de rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot komt te vervallen.

  • Hoe declareer ik een rekening uit mijn bouwdepot?

    Het declareren van een rekening doe je het snelst via de Mijn Hypotrust omgeving.

    • Log in op Mijn Hypotrust
    • Klik op declaratie indienen
    • Vul de gegevens in die op de rekening staan
    • Upload een scan of foto van de rekening of het bonnetje. Hier moet duidelijk op staan waar het voor bedoeld is.
    • Wij controleren de rekening en maken het – indien goedgekeurd – binnen 5 werkdagen naar je over.
  • Heb je nog geld in je bouwdepot staan na de verbouwing?

    Heb jij aan het einde van de verbouwing nog geld in het bouwdepot zitten? Dan wordt dit bedrag, afhankelijk van jouw situatie, naar je overgemaakt of afgelost op je hypotheek. Heb je vragen over het uitbetalen van het restant van jouw bouwdepot? Neem dan contact met ons op.

Bekijk alle 'Veel gestelde vragen'

Verbouwing financieren binnen jouw hypotheek?

Bespreek de mogelijkheden met een onafhankelijke adviseur.

Vind je adviseur