Hypotheekvormen
Als je bij Vrij Leven een hypotheek afsluit dan zijn er een aantal verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen. De keuze voor deze hypotheekvorm hangt geheel af van jouw financiële situatie en wensen voor nu en later. Als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek dan zijn er op dit moment twee hypotheekvormen die hiervoor in aanmerking komen: een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek. Bespreek met een adviseur wat voor jou de beste keuze is.
Annuïteitenhypotheek
De belangrijkste kenmerken
-
Voordelen
- Je weet zeker dat de hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd. Op de einddatum van jouw hypotheek kun je dus geen restschuld hebben.Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek af.
- Hierdoor daalt jouw hypotheekschuld tijdens de looptijd en betaal je over de gehele looptijd minder rente.
- De hypotheekrente kan aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.
- De bruto maandlasten zijn aan het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheek.
-
Nadelen
- Je lost in het eerste deel van de looptijd weinig af.
- De netto maandlasten stijgen tijdens de looptijd als je gebruik maakt van renteaftrek.
- Je betaalt over de gehele looptijd meer rente dan bij een lineaire hypotheek.
Voor wie is deze hypotheekvorm geschikt?
De annuïteitenhypotheek kan een interessante optie zijn als je verwacht dat je in de toekomst meer geld aan je hypotheek uit kunt geven. Doordat bijvoorbeeld je salaris omhoog gaat. Ben jij benieuwd of de annuïteitenhypotheek iets voor jou is? Bespreek deze mogelijkheid met een adviseur bij jou in de buurt.
Voor wie is deze hypotheekvorm niet geschikt?
De annuïteitenhypotheek kan niet of minder geschikt zijn als je snel de totale hypotheeklasten wilt laten dalen. Of wanneer je juist nu op zoek bent naar lagere maandlasten en je andere manieren hebt om de lening op de einddatum af te lossen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door de verkoop van de woning. In deze gevallen kunnen een lineaire- of aflossingsvrije hypotheek betere opties zijn. Laat je hierover goed adviseren door een adviseur bij jou in de buurt.
Lineaire hypotheek
De belangrijkste kenmerken
-
Voordelen
- Je weet zeker dat de hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd. Op de einddatum van jouw hypotheek kun je dus geen restschuld hebben.
- Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek af. Hierdoor daalt jouw hypotheekschuld tijdens de looptijd en betaal je over de gehele looptijd minder rente.
- Jouw maandlasten dalen gedurende de looptijd. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je dan bijvoorbeeld met pensioen gaat en minder inkomen hebt.
- De hypotheekrente kan aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.
-
Nadelen
- Je maandlasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog. Dit kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld verwacht in de eerste periode meer uitgaven of minder inkomen te hebben.
- Het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek neemt gedurende de looptijd af.
Voor wie is deze hypotheekvorm geschikt?
Bij een lineaire hypotheek betaal je in het begin meer dan aan het einde en weet je zeker dat je de hypotheek op het einde van de looptijd helemaal hebt afgelost. Wil jij in de toekomst meer geld overhouden en heb je nu de ruimte om extra geld uit te geven aan je hypotheek? Dan kan de lineaire hypotheek een goede optie zijn. Ben jij benieuwd of de lineaire hypotheek iets voor jou is? Bespreek deze mogelijkheid met een adviseur bij jou in de buurt.
Voor wie is deze hypotheekvorm niet geschikt?
De lineaire hypotheek is niet of minder geschikt als je stabiele maandlasten wilt hebben. Zeker als je, in de eerste jaren na het afsluiten, de hogere maandlasten niet kunt of wilt betalen of als je andere manieren hebt om de lening op de einddatum af te lossen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door de verkoop van de woning. In deze gevallen kunnen een annuïteiten- of aflossingsvrije hypotheek betere opties zijn. Laat je hierover goed adviseren.
Benieuwd welke hypotheekvorm bij jou past?
Bespreek de mogelijkheden met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt
Aflossingsvrije hypotheek
De belangrijkste kenmerken
-
Voordelen
- Lage maandlasten. Je betaalt alleen rente gedurende de looptijd.
- Op de korte termijn een goedkope oplossing.
-
Nadelen
- Op de lange termijn een duurdere optie, omdat je rente blijft betalen zonder dat de schuld minder wordt.
- Risico op een restschuld aan het einde van de looptijd.
- Geen hypotheekrenteaftrek mogelijk.
Voor wie is deze hypotheekvorm geschikt?
De aflossingsvrije hypotheek is een geschikte optie als je op zoek bent naar lagere maandlasten, je geen behoefte hebt om tijdens de looptijd af te lossen en je snapt dat je deze lening op de einddatum moet en kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld doordat je weet dat je:
- jouw huis over 30 jaar gaat verkopen.
- genoeg spaargeld zult hebben om de lening in één keer af te lossen.
- je voldoende inkomen in de toekomst, bijvoorbeeld na pensioenring, zult hebben om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten. Die wordt dan namelijk afgesloten tegen de dan geldende regels en op basis van jouw inkomen van dat moment.
Voor wie is deze hypotheekvorm niet geschikt?
Als je niet met enige zekerheid de aflossingsvrije hypotheek op de einddatum kunt aflossen is dit waarschijnlijk niet de juiste keuze. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat jouw inkomen op de einddatum (fors) lager is, bijvoorbeeld na pensionering, waardoor het afsluiten van een nieuwe hypotheek lastig zal worden. Een aflossingsvrije hypotheek lijkt ook minder verstandig als je waarde in jouw woning wilt opbouwen.
Jouw adviseur kan je helpen om te bekijken of een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek voor jou de beste optie is.
Ben jij op dit moment in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het verstandig om nu al te kijken welke gevolgen het einde van de looptijd van jouw hypotheek voor je heeft. Meer hierover lees je op deze pagina.
Ook hier kan een adviseur uitkomst bij bieden. Je vindt er gemakkelijk eentje bij jou in de buurt via onze locator.
Overige hypotheekvormen
Naast de hypotheekvormen die hierboven zijn besproken, waren er in het verleden ook nog andere hypotheekvormen waar je uit kon kiezen bij Hypotrust.
-
Beleggingshypotheek
Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij je het geleende geld voor je huis pas aan het einde van de looptijd terugbetaalt. De hypotheek bestaat uit twee delen: een beleggingsrekening en de lening van je hypotheek. Je betaalt maandelijks geen aflossing op je hypotheek, maar wel de rente die bij jouw hypotheek hoort. Daarnaast bouw je vermogen op door geld in te leggen op een beleggingsrekening. Je kunt eenmalig bij de start of maandelijks een bedrag inleggen. Op de einddatum van jouw beleggingshypotheek los je deze af met het vermogen dat je op de beleggingsrekening hebt opgebouwd.
Omdat je waarde opbouwt op basis van beleggingen, is het onzeker hoeveel waarde je opbouwt. Dit kan natuurlijk meer zijn dan bedoeld, maar het kan ook voorkomen dat je minder waarde opbouwt. Of je kunt, in het ergste geval, zelfs een deel van je inleg kwijtraken. Je weet bij deze hypotheekvorm dus niet zeker of je de beleggingshypotheek helemaal kunt terugbetalen. In dat geval houd je een restschuld over die je alsnog moet terugbetalen. Overleg regelmatig met jouw adviseur of deze hypotheekvorm nog bij je past of dat een andere hypotheekvorm beter bij jouw situatie past.
(!) Deze hypotheekvorm is niet meer aan te vragen voor nieuwe klanten, mede omdat het voor weinig mensen een aantrekkelijke optie was. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.
-
Hybride hypotheek
Een Hybride hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je het geleende geld voor je huis pas aan het einde van de looptijd terugbetaalt. De hypotheek bestaat uit twee delen: een hybride verzekering en de lening van je hypotheek. Je betaalt maandelijks geen aflossing op je hypotheek, maar wel de rente die bij jouw hypotheek hoort. Daarnaast bouw je vermogen op door premie te betalen op een hybride verzekering. Je kunt eenmalig bij de start of maandelijks premie betalen. Op de einddatum van jouw Leven hypotheek los je deze af met het vermogen dat je in de hybride verzekering hebt opgebouwd.
Binnen een Hybride verzekering kun je zelf kiezen of je jouw premie wilt beleggen of wilt sparen. Als je kiest voor sparen dan krijg je een rente die gelijk is aan de hypotheekrente die je voor jouw Hybride hypotheek betaalt. Je kunt ervoor kiezen om 100% van jouw inleg te beleggen of te sparen. Je kunt het ook verdelen. Deze verdeling kun je tijdens de looptijd aanpassen. Jouw verzekeraar kan je precies vertellen wat er mogelijk is en of er kosten betaalt moeten worden.
Als je waarde (deels) opbouwt op basis van beleggingen, is het onzeker hoeveel waarde je opbouwt. Dit kan natuurlijk meer zijn dan bedoeld, maar het kan ook voorkomen dat je minder waarde opbouwt. Of je kunt, in het ergste geval, zelfs een deel van je inleg kwijtraken. Je weet bij deze hypotheekvorm – als je (deels) kiest voor beleggen – dus niet zeker of je de hybride hypotheek helemaal kunt terugbetalen. In dat geval houd je een restschuld over die je alsnog moet terugbetalen. Overleg regelmatig met jouw adviseur of deze hypotheekvorm nog bij je past of dat een andere hypotheekvorm beter bij jouw situatie past.(!) Deze hypotheekvorm is niet meer aan te vragen voor nieuwe klanten, mede omdat het voor weinig klanten een aantrekkelijke optie was. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.
-
Leven hypotheek
Een Leven hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je het geleende geld voor je huis pas aan het einde van de looptijd terugbetaalt. De hypotheek bestaat uit twee delen: een beleggingsverzekering en de lening van je hypotheek. Je betaalt maandelijks geen aflossing op je hypotheek, maar wel de rente die bij jouw hypotheek hoort. Daarnaast bouw je vermogen op door premie te betalen op een beleggingsverzekering. Je kunt eenmalig bij de start of maandelijks premie betalen. Op de einddatum van jouw Leven hypotheek los je deze af met het vermogen dat je in de beleggingsverzekering hebt opgebouwd.
Omdat je waarde opbouwt op basis van beleggingen is het onzeker hoeveel waarde je opbouwt. Dit kan natuurlijk meer zijn dan bedoeld, maar het kan ook voorkomen dat je minder waarde opbouwt. Of je kunt, in het ergste geval, zelfs een deel van je inleg kwijtraken. Je weet bij deze hypotheekvorm dus niet zeker of je de Leven hypotheek helemaal kunt terugbetalen. In dat geval houd je een restschuld over die je alsnog moet terugbetalen. Overleg regelmatig met jouw adviseur of deze hypotheekvorm nog bij je past of dat een andere hypotheekvorm beter bij jouw situatie past.
(!) Deze hypotheekvorm is niet meer aan te vragen voor nieuwe klanten, mede omdat het voor weinig klanten een aantrekkelijke optie was. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.
-
Spaarhypotheek
Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je het geleende geld voor je huis pas aan het einde van de looptijd terugbetaalt. De hypotheek bestaat uit twee delen: een spaarhypotheekverzekering en de lening van je hypotheek. Je betaalt maandelijks geen aflossing op je hypotheek, maar wel de rente die bij jouw hypotheek hoort. Daarnaast betaal je premie voor de verzekering. Deze premie bestaat uit twee onderdelen.
Met de maandelijkse spaarpremie bouw je vermogen op. Binnen een spaarhypotheekverzekering krijg je over de waarde in de verzekering dezelfde rente vergoed die je betaalt voor jouw spaarhypotheek. Doordat dit gekoppeld is aan jouw hypotheekrente is jouw maandbedrag stabieler. Als jouw hypotheekrente stijgt, stijgt ook jouw vergoeding over de opgebouwde waarde. Daardoor zal jouw spaarpremie die je nog moet betalen dalen. Dit heft deels de lastenstijging van de gestegen rente op. Maar dat werkt andersom ook. Als jouw hypotheekrente daalt zal de stijging van de spaarpremie de daling in de rentelasten (deels) opheffen. Op de einddatum van jouw spaarhypotheek los je deze af met het vermogen dat je in de spaarhypotheekverzekering hebt opgebouwd.
Het andere deel van de premie is de premie voor een overlijdensrisicoverzekering die in de spaarhypotheekverzekering verwerkt is. Mocht jij onverhoopt komen te overlijden, dan wordt er afgelost op de spaarhypotheek met een overlijdensuitkering uit de spaarhypotheekverzekering.
(!) Deze hypotheekvorm is niet meer aan te vragen voor nieuwe klanten, mede omdat het voor weinig klanten een aantrekkelijke optie was. Belangrijkste reden hiervoor was het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor deze vorm. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.
Benieuwd welke hypotheekvorm bij jou past?
Bespreek de mogelijkheden met een onafhankelijke hypotheekadviseur